27 Haziran 2013

Panik Atak Nedir, Belirtileri, Tedavisi


Panik atak nedir?
Panik atak , beyin kimyasından kaynaklanan  ve beynin yanlış alarm vermesi ile başlayan; grip, nezle gibi bir hastalıktır, evet hastalık! Anksiyete yani kaygı ve endişe bozuklukları içerisinde incelenmektedir. Kişi yoğun sıkıntı, korku, heyecan yaşar. Beynin kötü bir şakasıdır. Her 10 kişiden biri hayatı boyunca bir kez atak geçirmiştir.

Panik atak kuruntu mudur?
Ataklar kesinlikle kuruntu değildir. Araştırmalara göre atak sırasında kişi kanserden daha çok acı çekmektedir. Bunun için yakınlar atak süresince büyük rol oynamaktadır.


Panik atak geçiren birine nasıl davranmalıyız?
Hastanın üstüne gidilmemeli ve aşırı soru sormaktan kaçınılmalıdır. Sadece atağın geçici olduğunu ve bunun sonucunda ölüm,felç ve bayılma gibi felaketlerin olmayacağı hatırlatılabilir. Hasta yakınının soğukkanlı olması, durumu normâl karşılması gerekir. İlgili kişi sessiz, sakin bir ortama götürülmelidir ve nefes egzersizlerinin denemesi hatırlatılabilir.

Panik atak Kimlerde görülür? Neden olur?
Atakların eğitim,yaş,meslek ile doğrudan ilişkisi yoktur. Ancak ergenlik yaşlarından sonra çok sık rastlanılır. Kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat daha sık görülür. Aslında krizler, hayatın yolunda gitmediğini gösterir ve bardağın taşması olayıdır. Bu nedenle kişi hayatını sorgulamalı, kendine ve sevdiği işlere daha çok vakit ayırmalıdır. Ataklar en mutlu anınızda bile gelebilir ve canınızı sıkabilir. Hastalık triod bezinden, prolaktik gibi hormon yüksekliklerinden dolayı da tetiklenebilir bu nedenle bir kan testi yapılmalı; psikolojik yanları kadar fiziksel ve biyolojik boyutları da ele alınmalıdır. Mükemmelliyetçi aile çocuklarında ve bir duruma (aile boşanması) gibi olaylarda da rastlanılabilir. Genetik olabilir. Akrabalarında da görülebilir.

Panik atak belirtileri nelerdir?
-Mide bulantısı (bazen kusma)
-Nefes almakta güçlük,  yetersiz hissetme
-Yutkunma güçlüğü
-Çarpıntı (Kalp atışının hızlanması) : Kalp krizi ile karıştırılmamalıdır. (Kalp krizi geçiriyorum diyen çoğu kişinin acile gittiğini, aslında ortada panik atak olduğunu biliyor muydunuz?)
-Tansiyonun yükselmesi
-El, bacak titremesi; ellerin terlemesi
-Soğuk ve sıcak basmaları
-Baş dönmesi, görme bozuklukları
-Yoğun sıkıntı, heyecan,korku,endişe nöbeti
-Benliğinden ayrılma hissi, etrafın yabancılaşması
-Öleceğini hissetme çok uç ve yoğun duygular yaşama
vs. vs. diye sıralanabilir.

Panik atak Tedavisi için ne yapılmalıdır?
Psikiyatri gözetiminde uygun dozda ilaçlara başlanılmalıdır. Psikologlar ile beraber psikoterapi yüz yüze görüşmeyle çalışılarak temel problem ortadan kaldırılmalıdır. Kafeinli içeceklerden (kola,çay,kahve,asitli içecekler) uzak durulmalı, azaltılmalıdır. Fast food'a (hamburger vs.)  ara verilmelidir. En önemlisi uyku düzenine dikkat edilmelidir. Gece 11 ile 5 arası uyku çok önemlidir. Uzun süre aç kalınmamalı ve aşırı tok olunmamalıdır;az ve sık öğün yenilmelidir. Bitkisel rahatlatıcı çaylar (melissa,rezene,papatya,adaçayı) içilebilir. Spor ve cinsel hayata ara verilmemeli korkuların üstüne gidilmelidir. Sizi mutlu edecek kişilerle görüşülmeli ve yine sizi mutlu edecek keyif verici aktiviteler yapılmalıdır. Yeni hobiler/uğraşlar edinilebilir, balık besleme, evcil hayvan köpek kedi bakma olabilir. Müzik ve renk terapisi kullanılabilir yani sizi mutlu edecek şarkılar dinlenilebilir. Evde oturmak yerine sosyal hayatınızı canlandırmak etkili olacaktır. Sağlık açısından da bol su tüketilmelidir. Korku filmleri yerine komedi filmleri izlenmelidir. Can sıkıcı şeylerden, haberlerden vs. uzak durulmalıdır. Günlük 1 adet soda tüketimi faydalı olur. Kişisel gelişim kitapları okunabilir.

Panik bozukluk nedir?
Bu teşhis, atağın 2 ve daha fazla görülmesi durumudur. Ve panik bozukluk-atak %100 tedavisi olan, %85'e psikoterapi+ilaçlar ile başarılı sonuçlar elde edilmiş, süreci zor ama tedavisi de bir o kadar kolay olan rahatsızlıktır. Bu 2 tedavi yöntemi dışında birçok alternatif tedavi çeşitleri de vardır ki özellikle ilaçlara cevap vermeyenler içindir.

Unutmayın Burhan Altıntop'da bizim gibiydi. Son olarak panik ataktan kimse ölmemiş,delirmemiş,felç olmamış ve bayılmamıştır.  Geçmiş olsun dileklerimizle... Aşağıdan yorumda bulunabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder